Portsan talojen nimet esille

– Kyltit kertoisivat hauskasti juurista, sanoo Raili Pajula.

Leena Pitkänen teksti ja kuvat

Portsalainen Raili Pajula nauttii kevätilmasta Murjaanin korttelin sisäpihassa. Hän on iloinen murjaanilaisten puolesta. Nämä ovat toteuttaneet Railin pitkäaikaisen haaveen: talossa on ikioma nimikyltti. – Olen monesti toivonut, että Portsassa otetaisiin käyttöön vanhat talonnimet. Ne ovat muotoa Rantala, Lämpölä, Maine, Siimes, Kärki, Wuorela ja niin edelleen. – Nyt on Asunto-osakeyhtiö Puistorinne tehnyt nimikyltin talonsa seinään. Minusta se on kaunis ja siitä ilmenevät tärkeät asiat, kuten talonnimi, rakentamisvuosi ja suunnittelija. Portsan maailmankartalle tuominen on Portsa ry:n ja sen tiedotussihteeri Raili Pajulan päämäärä.

– Koen siinä jopa onnistuneeni, Pajula sanoo iloisesti.

PUUTALOKAUPUNGEISSA on usein ollut talojen nimikylttejä, mutta matkan varrella ne ovat karisseet. Esimerkiksi Naantalissa historia on pidetty hienosti esillä. Taloilla on erilaisia nimikylttejä. – Ei tarvita mitään yhtä tyyliä, Portsankin kyltit voivat varmasti olla erilaisia, Raili Pajula tuumii. Hän koulutukseltaan rakennusmestari ja katselee vanhoja taloja sillä silmällä. Ilahduttavan moni portsalaistalo saa ansaitsemansa arvostuksen ja korjaukset. – Yhtiö yhtiön perään viettää täällä nyt satavuotisjuhliaan. Moni vanha portsalainen kiertelee mielellään katselemassa, mitä entiseen kotipihaan kuuluu, Pajula sanoo.

RAILI Pajula on asunut alueella 30 vuotta ja koonnut sen historiaa talteen. – Moni tieto häipyisi muuten hämäryyteen. Esimerkiksi se, miten kauan meni aikaa, ennen kuin eräisiin taloyhtiöihin saatiin sähkövalo. Useat asukkaat vastustivat moista ylellisyyttä. – Sekin tieto löytyi yhden yhtiön pöytäkirjoista, että yhtiö jakeli vessapaperit huusholleihin. Näin oli vielä 50-luvulla. Vessapaperi oli sellaisia silkkipaperimaisia neliöitä, jotka pistettiin rautakoukkuun. Muuten asukkaat olisivat tukkineet viemärit sanomalehteen pyyhkimällä, Pajula naurahtaa. – Sitä ei tiedetä, millä perusteella vessapaperi jaettiin. Saiko kuusihenkinen perhe enemmänpaperia kuin yksin asunut neiti?

Likavettä ja ruumishuone

Naapurisopu oli joskus koetteella Portsassa. Asunto-osakeyhtiö Regress valitti aikoinaan Työväen Asunto-osakeyhtiö Tieran likavesien kaatamisesta pihalle, että se valuu heidän puolellensa.

– Tällainen on ikävä ja häpeä talolle ja jokainen muistuttakoon kotona, ettei tällaista tehdä. Hevosille, jotka luvattomasti saapuvat taloyhtiön pihalle, ei löydy tarkoituksenmukaista paikkaa, pöytäkirjoissa todetaan.

Raili Pajulan mukaan Tieran pesutupa, leivintupa, ruumishuone, likakaivo aiheuttivat monenlaisia tekstejä pöytäkirjoihin. 1918 marraskuussa pykälässä 11 likakaivon puhdistusta oli ehdotettu asetettavaksi viikkovuorolle osakkaille. Seuraavassa kokouksessa tullaan rikkojat tuomitsemaan omantunnon tuomioilla rauhattomiksi. Siilin siivousvuoro oli niilläkin, joilla hieman myöhemmin oli oma viemäri asunnossaan!

TURKULAINEN 4.5.2008